Vai ir iespējams ēst veselīgi, neizputinot sevi?

Mūsdienās ļoti populārs ir veselīga dzīvesveida kults. Cilvēki arvien vairāk piedomā pie tā, lai būtu fiziski aktīvi un uzņemtu veselīgu uzturu, tomēr, ne visiem kas tāds ir pa kabatai. Ja sportot varam arī bez maksas, tad veselīgs uzturs gan bieži vien izmaksā dārgi. Daudzi cilvēki izvēlas ēst pusfabrikātus, ātrās uzkodas un zemas kvalitātes pārtikas produktus tāpēc, ka tie vienkārši izmaksā lētāk, bet par laimi, ir iespējams reizē ēst veselīgi un taupīt naudu uz pārtiku, ja tiek ņemti vērā sekojošie padomi.

Gūstiet zināšanas par veselīgu uzturu

Pirmā lieta, kas jādara, ir jāapgūst veselīga uztura pamatprincipi. Ļoti populārs ir stereotips, ka dārgākie produkti vienmēr ir veselīgāki un ka lētie produkti ir piesātināti ar E vielām un dažādiem kaitīgiem konservantiem. Tā gluži nav patiesība. Tiesa, liela daļa lēto produktu patiesi ir bagāti ar dažādām sintētiskām vielām, kas atvieglo pārtikas ražošanas procesus un pagarina preces derīguma termiņu, taču arī lētie produkti var būt veselīgi. Lai saprastu, kurus lētos produktus droši var pirkt, bet kuriem labāk mest līkumu, ir jāiepazīstas ar dažādām pārtikas piedevām un iepērkoties, jāpievērš lielāka uzmanība produkta sastāvam, nevis vienkārši jāpakļaujas un pieņēmumiem.

Apgūstiet vienkāršas gatavošanas metodes

Tālāk, ir jāapgūst pavārmāksla. Pašu gatavots ēdiens būs gan lētāks, gan arī daudz veselīgāks par pusfabrikātiem un ātrajām uzkodām. Protams, gatavošana aizņem daudz laika un ne visiem ir iespējas vairākas stundas dienā pavadīt virtuvē, taču ir neskaitāmi daudz ātri pagatavojamu, garu un, pats galvenais, lētu ēdienu. Jums jāapgūst tikai pamata prasmes – vārīšana, cepšana, sautēšana un produktu griešana. Ja to pratīsiet, tad pat no pāris dārzeņiem un gaļas gabala varēsiet sev pagatavot veselīgu un gardu maltīti dažu minūšu laikā.

Pērciet sezonas produktus

Noteikti būsiet ievērojuši, ka pārtikas produktu cenas īpaši atšķiras dažādās sezonās. Piemēram, rudenī āboli tiek tirgoti par ļoti zemām cenām, bet citās sezonās, tie maksā pat pāris eiro kilogramā. Ir tikai loģiski, ka prece ir dārgāka tad, kad tā nav tik viegli pieejama, tāpēc daudz lētāk par ēšanu maksāsiet, ja pirksiet sezonas produktus. Tas nenozīmē, ka visu laiku jāpārtiek no vieniem un tiem pašiem ēdieniem, bet savu ēdienkarti varat mazliet pielāgot pieejamajiem pārtikas produktiem. Tāpat, ja apgūsiet dažādas veselīgas augļu un dārzeņu konservēšanas metodes, varēsiet šos produktus saglabāt līdz laikam, kad veikalos tie maksās dārgi.

Pērciet uzreiz no audzētājiem

Nav nekāds noslēpums, ka rūpnieciski ražotie un importētie produkti nereti ir pilni ar ķimikālijām un jau minētajām, kaitīgajām pārtikas piedevām, tāpēc daudz labāk ir pirkt vietējo ražotāju bioloģiski audzētos produktus. Daudzos veikalos ir speciālas ekoloģisko un bioloģisko produktu nodaļas, taču tajās cenas nereti ir pat dubultas. Tā iemesls ir lielais uzcenojums, ko uzliek mazumtirgotājs. Lai nebūtu jāpārmaksā, pērciet preces uzreiz no zemniekiem. Ja jums ir pazīstami kādi tirgotāji, varat pirkt “pa taisno”, bet ja nē, tad varat doties uz tirgu, kur zemnieki tirgo savu izaudzēto produkciju.

Kā redzams, veselīgs uzturs un dārgs uzturs ne vienmēr ir sinonīmi. Ja vairāk tiek piedomāts pie tā, kas patiešām ir veselīgs un kā uz šiem veselīgajiem produktiem ietaupīt, jūs nenieka nepārmaksāsiet, drīzāk pat ietaupīsiet naudu. Dzīvot veselīgi un taupīgi reizē ir iespējams, tāpēc nav nekādu attaisnojumu, lai to nedarītu.

Dalīties: